Pastorns tankar

Jag promenerar genom skogen. Det är mycket snö kvar på stigen, men börjar bli barmark under träden. Jag stannar till en stund och känner vårsolen som värmer mitt ansikte. Njuter. Men minns att samma sol brände både mig och allt som växte i somras. Minns känslan att vakna varje morgon i många månader med klimatångest. En sund känsla i en osund värld. Det är bortom allt tvivel att det är vi människor som är orsak till klimatförändringarna, till den globala uppvärmningen. Och det är nu vi kan förändra vårt sätt att leva så att det inte går åt skogen med alltihop. Nu. Det enda som hjälper mot klimatångest är att agera – och se att andra agerar. Att vi gör det vi kan i smått och i stort. Att stora viktiga beslut fattas.

Jag läser i Bibeln om skapelsen, om människans ansvar. Läser i Bibelns första kapitel om hur Gud med sprudlande, lekfull kreativitet skapar jorden och allt levande, tar ett steg tillbaka och betraktar det nyskapade och utbrister: Så bra det blev! Det är gott! Mycket gott! Läser om människan – som kommer av jord och åter blir jord. Det är precis det vi är – en del av jorden, en del av skapelsen, vi hör ihop med allt. Läser profeten Jesaja: ”Jorden sörjer och vissnar, hela världen förtorkar och vissnar, jordens höjder förtorkar. Jorden har vanhelgats av dem som bor där: de har överträtt lagarna, kränkt rätten, brutit det eviga förbundet.” Ja, vi som bor här på jorden, vi i de rika länderna har frossat, överkonsumerat – överträtt jordens lagar. Så oerhört egoistiskt. Varje dag kommer de till mig – fakta om fossila bränslen, klimatförändringar, koldioxid. Vi vet allt vi behöver veta. Nu behöver vi agera. ”Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.” säger Jesus. Kan det vara så att när vi tar till oss sanningen om klimatförändringarna befrias vi till handling? Jesus säger också: ”Gå ut överallt i världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen.” Att förkunna evangeliet – det glada budskapet – för hela skapelsen – det kan vi inte göra med ord – det måste vi göra med handling.

Jag såg en teckning av vår tids mest kraftfulla profet – Greta Thunberg – där hennes skugga hade formen av Pippi Långstrump som lyfter sin häst. Världens starkaste. Måtte världens makthavare lyssna på henne och på de tusentals ungdomar som följer hennes exempel. Det finns de som hånar henne, som vill förminska henne, som vill få henne att gå tillbaka till skolan – för att studera klimatforskning – eller för att få henne under kontroll. Precis som så många andra profeter före henne har hånats och man har försökt tysta dem.

På askonsdagen den 6 mars börjar fastan som pågår till påskdagen. I Equmeniakyrkan i Sverige har fastan i år inriktningen ”Klimatfasta”. Att fasta betyder att avstå. Tänk om vi under denna fasteperiod kunde prova på ett nytt, mer hållbart sätt att leva. Tänk om vi kunde avstå från sådant som tär på jordens resurser – i alla fall så långt vi förmår. Göra mindre avtryck i klimatet. Det handlar om att se över vårt resande med fossila bränslen, vår överkonsumtion av kläder och prylar. Fundera på vår mat – äta närproducerat, klimatsmart, välja grönsaker och frukt efter säsong så maten inte behöver transporteras så långt. Tänk om vi under fastan kan ägna lite extra tid till att försöka påverka politiker och andra beslutsfattare att tänka och agera hållbart. Fastetiden är en avgränsad period då vi kan prova på ett annat sätt att leva. Men det räcker ju inte. Vi behöver lägga om vår livsstil radikalt. Lära oss att njuta av solen här hemma och inte behöva åka till Thailand eller Spanien för att kunna njuta av den och slappna av. Lappa våra kläder och känna glädje i det. Glädjas åt teater, konserter och sport istället för att köpa prylar. Att avstå behöver inte vara tråkigt. Vi får lära om, njuta av och glädjas åt sådant som inte tär på jordens resurser.

Och det finns hopp, än finns det hopp. Kan vi lära oss att leva hållbart så kan naturen läka. I Romarbrevet skriver Paulus: ”hopp om att också skapelsen ska befrias ur sitt slaveri under förgängelsen”. Jag ber att det hoppet ska infrias!

Helena Fhager

Permalänk till denna artikel: http://www.kyrkanibyn.se/pastorns-tankar/

Pastorns tidigare tankar

Jag virkar en julkrubba med julkrubbefigurer – Jesusbarnet i krubban, Maria, Josef, herdar, vise män, får, en kamel. Och så själva stallet, och stjärnan. Vi får se hur många herdar och vise män jag hinner virka innan jul. Tänker på de där personerna – den lilla familjen som tvingades på flykt med ett nyfött …